den 3 oktober

Fråga

2012/13:20 Lärarlegitimation för lärare inom yrkesprogram

av Gunnar Sandberg (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Regeringen säger att alla gymnasieelever inte behöver högskolekompetens, eftersom alla inte ska bli akademiker, utan ägna sig åt andra yrken. Detta inte bara bevarar den sociala snedrekryteringen till högskolan, utan påvisar även en gammaldags uppfattning om yrkesarbetare. I dag behöver de ordentliga kunskaper i matematik för att exempelvis kunna räkna ut åtgång av material och studera engelska för att kunna läsa arbetsbeskrivningar, instruktioner för maskiner och annat nödvändigt i yrket.

Yrkesutbildning kräver dessutom duktiga lärare. Att inte kräva lärarlegitimation också av yrkeslärarna är att nedvärdera yrkesutbildningen. Det är inte så att hantverksyrkena är så simpla att de kan läras ut av vem som helst.

Om man menar allvar med att Sverige ska konkurrera med kunskap, måste det också gälla kompetensen inom hantverks- och industriyrken. Det är från industrin våra exportinkomster kommer. Därför måste vi utveckla yrkesprogrammen på samma sätt som all annan utbildning. God utbildning förutsätter duktiga lärare. Därför måste också lärare inom yrkesprogrammen avkrävas lärarlegitimation, som talar om att de har utbildning och nödvändiga kunskaper för sitt yrke.

Avser utbildningsministern att vidta åtgärder för att även lärare inom yrkesprogram ska ha lärarlegitimation?