den 12 december

Fråga

2012/13:199 Gränspolisens kompetens att hantera utlänningsärenden

av Maria Ferm (MP)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

I medierna har det under senare tid framkommit att företrädare för polismyndigheters gränskontrollverksamhet framfört att deras bedömningar är annorlunda än Migrationsverkets och att de verkställer ärenden oavsett den utländske personens fysiska eller psykiska status och oavsett om Migrationsverket skulle komma att ompröva sitt beslut eller ej.

Jag har också nåtts av uppgifter om att företrädare för gränspolisen bedriver en omfattande inre gränskontroll i bland annat Malmö med spontana ID-kontroller av barn och att allmänheten uppmanas att lämna in tips om var utländska personer befinner sig. Kontroller vid spärrar i tunnelbanan i Stockholm används enligt Stockholmspolisen själv systematiskt för att jaga papperslösa, trots att det är ett sätt att kringgå lagen.

En inre utlänningskontroll får enligt 9 kap. 9 § tredje stycket utlänningslagen (2005:716) endast ske om det finns grundad anledning att anta att personen saknar rätt att uppehålla sig här i landet eller om det annars finns särskild anledning till kontroll. Polismyndigheten ska särskilt beakta behovet av utbildning i utlänningsrätt för poliser och att inre utlänningskontroll inte får genomföras enbart på grund av att en person har ett utseende som uppfattas som utländskt eller på grund av hans eller hennes språk eller namn.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga justitieministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att polisen ska följa gällande lagstiftning kring inre gränskontroller och för att poliser som arbetar med ärenden om verkställighet enligt utlänningslagen ska ha fullgod kunskap om utlänningsrätt.