den 5 december

Fråga

2012/13:179 Moms på digitala publikationer

av Gunilla Carlsson i Hisings Backa (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Hela EU:s momsregelverk håller på att ses över, och i speciellt fokus är momsen på digitala medier. Redan i slutet av 2013 väntas kommissionen presentera ett nytt lagförslag på området. Till saken hör att det nuvarande regelverket tillkom innan internet, e-böcker och nättidningar.

I nuläget förbjuder momsreglerna enskilda länder att ha samma reducerade momssats på en digital publikation som på den trycka motsvarigheten, eftersom ”digitaliserade produkter” räknas som ”tjänster”. Frågan är hur regelverket ska se ut i framtiden.

Flera länder har gått före och infört lägre momssats på vissa digitala publikationer. Från den svenska regeringens sida har man dock inte tryckt på för teknikneutrala momsregler i EU, fastän Sverige är ett av världens mest digitaliserade länder.

Riksdagen har mycket tydligt tagit ställning för teknikneutrala momsregler (se skatteutskottets utlåtande 2010/11:SkU25 Grönbok om mervärdesskattens framtid).

Min fråga till finansministern är:

Kommer finansministern under 2013 att verka för en ändring av EU:s regelverk som innebär att digitala tidningar, tidskrifter och böcker kan ha samma lägre momssats som tidningar, tidskrifter och böcker på papper?