den 30 november

Fråga

2012/13:171 Offentliggörande av sannolikhet för härdsmälta

av Peter Rådberg (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

Strålsäkerhetsmyndigheten ansvarar för kontroll av kärnkraften i Sverige. Enligt förordning 2008:452 har myndigheten ett särskilt ansvar att ”bygga upp och sprida kunskap” och ska ”genom information och öppenhet bidra till att ge allmänheten insyn i all verksamhet som omfattas av myndighetens ansvar”.

En del i myndighetens arbete är att genomföra så kallade PSA-analyser (probabilistic safety analysis), det vill säga sannolikhetsbedömningar av hur stor risken är för att en härdsmälta inträffar eller att strålning läcker ut till omgivningen. PSA-analyser innehåller därmed information om hur det generella säkerhetsläget är för svensk kärnkraft, information som är väsentlig för allmänheten samt för politiska prioriteringar och framtida beslut.

Tidigare har PSA-analyser varit offentliga och som sådana viktiga för den politiska debatten. Exempelvis ledde offentliggörandet av att PSA för Oskarshamn 2 år 1988 var 25 gånger sämre än målet 1/100 000 till att regeringen deklarerade att en reaktorsäkerhetsutredning skulle tillsättas.

Strålsäkerhetsmyndigheten har emellertid alltsedan sitt bildande 2008 konsekvent sekretessbelagt PSA-analyserna. Det kan finnas grund för att inte all information i en PSA kan offentliggöras, men det är orimligt att själva slutsatserna i PSA-analysen om hur stor risken är för att en härdskada inträffar samt för utsläpp av radioaktiva ämnen i omgivningen är hemliga.

Jag skulle mot bakgrund av detta vilja fråga miljöminister Lena Ek:

Vilka initiativ avser miljöministern att ta för ökad öppenhet samt offentliggörande av PSA-analyser?