den 29 november

Fråga

2012/13:169 Vägen tillbaka till arbete

av Shadiye Heydari (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Sjukförsäkringen bygger på de grundläggande principerna att alla är med och bidrar till en gemensam försäkring och att alla har samma rätt att få del av den när och om man behöver den. Vi finansierar försäkringen gemensamt genom arbete och avgifter på lönen, och alla kan lita på att den träder in vid behov.

I Sverige är det i dag det alltför många som står långt ifrån arbetsmarknaden på grund av sjukdom. Vägen tillbaka till ett arbete är i dag väldigt lång och snårig. Många kommer aldrig tillbaka till ett arbete och egen försörjning. Det är beklagligt och inte värdigt ett välfärdssamhälle.

Moderaterna gick till val 2006 med stora ord om att de skulle bryta utanförskapet och få fler i arbete. De menade bland annat att alldeles för många i Sverige var sjukskrivna eller hade förtidspension.

Den 20 november ägde en hearing rum, där undertecknad ställde en fråga till statsrådet om följande påstående från rapporten: ”Det finns en grupp deltidsarbetande som inte återvänt och inte arbetar mer och som har hamnat utanför trygghetssystemet.” Min fråga var var dessa människor har hamnat. Statsrådet undvek att svara på min fråga.

Min fråga till statsrådet är vilka åtgärder han har för avsikt att vidta för att säkerställa att de utförsäkrade kommer tillbaka i arbete.