den 29 november

Fråga

2012/13:160 Översvämningsmygg

av Ann-Kristine Johansson (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Under bara tolv timmar sommaren 2012 fångades över 10 000 myggor i en fälla. Invånare beskriver situationen som ohållbar och att de längre inte kan vistas ute. Väldigt många personer har blivit sönderbitna av mygg och fått feber. Barn, barnbarn och andra bekanta vägrar att komma på besök.

Mygginvasionen i Forshaga är ett känt problem. Kommunen har sedan länge själv fått kämpa mot insekterna, men vände sig under sommaren till regeringen för att få hjälp. Regeringen beslutade dock att avslå kommunens ansökan om att få använda kemisk bekämpning mot översvämningsmyggen. Inte heller några andra åtgärder valde regeringen att vidta.

Samtliga politiska partier som finns representerade i Forshaga fullmäktige är överens om att myggen måste bekämpas, då situationen är ohållbar. Och problemen finns i flera delar av Sverige. Bland annat är områden runt östra Dalälven hårt drabbade. Samtidigt vet vi också att översvämningsmygg och andra, farligare myggarter kommer att bli ett vanligare problem i och med ett alltmer föränderligt klimat. Det vi ser i dag är enbart ett förspel till ett större problem. Bara att bli av med myggen i Deje skulle vid bekämpning ta flera år. Tyvärr är det heller ingen som tar ett helhetsansvar för denna problematik. Det är ett av de stora problemen att helhetsgreppet saknas. Många människor runt om i vårt land är drabbade, och det krävs politiska insatser.

Min fråga till miljöministern är:

Vilken strategi har miljöministern och regeringen för att hjälpa utsatta områden i Sverige?