den 29 november

Fråga

2012/13:154 Skattereduktion för läxhjälp samt likvärdig skola

av Peter Persson (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Statens skolverk har i sitt remissvar på propositionen Skattereduktion för läxhjälp uttryckt oro över förslagets inverkan på likvärdigheten i skolan. Skatteverket har menat att läxhjälp på gymnasienivå inte är en typ av arbete som bör omfattas av HUS-avdrag. Propositionen öppnar också upp för skattesubventionerad privatundervisning. I propositionen står följande: ”Läxhjälpen bör avse normalt skolarbete för elever i grundskolan och gymnasieskolan eller i motsvarande skolformer, dvs. skolformer som avses i 10–13 kap., 15–19 kap. och 24 kap. 2–7 §§ skollagen. Detta innebär att det som ingår är hjälp med läxor och annat skolarbete som hänför sig till läroplaner, kursplaner och ämnesplaner för skolformen i fråga. I likhet med vad som gäller för övrigt hushållsarbete bör arbetet utföras i eller i nära anslutning till bostaden.”

Propositionens författningskommentarer ger ingen vägledning i frågan om det är skillnad mellan ren privatundervisning och ”hjälp med läxor och annat skolarbete”. Föräldrar kan i princip anlita en lärare som ger ren examinationsträning med inriktning på att höja elevens betyg. Läxhjälpen kan med andra ord helt pervertera betygssättningen, då vissa elever privat har tränats enbart i syfte att förbättra sina provresultat och därmed höja sina betyg. Skatteverkets möjligheter att kontrollera att läxhjälpen bedrivs i bostaden måste också anses obefintlig. Läxhjälpsföretagen kan hyra en lokal i ett större bostadsområde och därmed hävda att detta är ”i nära anslutning till bostaden” för alla elever som bor i området.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att hantera de problem för den likvärdiga skolan som avdraget för läxhjälp innebär?