den 28 november

Fråga

2012/13:148 Demokratiska republiken Kongo

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Återigen drabbas människorna i Kongo av krig och våld. Kongo har länge slitits sönder av stridigheter. I en förfärande omfattning drabbas civilbefolkningen, framför allt kvinnorna, av våldet. Parterna i Kongo har i det akuta skedet ett mycket tungt ansvar att agera för att skydda befolkningen. I ett längre perspektiv måste arbetet med att bygga en fungerande stat där mänskliga rättigheter respekteras och fungerande institutioner skapas vara hårt prioriterat. Länderna i regionen är viktiga aktörer och kan påverka händelseutvecklingen. Tillsammans måste de och M23 axla ett ansvar för att bidra till att få stopp på våldet.

Vi har att understryka det internationella samfundets och enskilda länders ansvar. Kongos egen förmåga att skydda landets integritet är begränsad, vilket understryker behovet av reformering av armén. FN-styrkans mandat bör ses över, bland annat i fråga om skydd av civilbefolkningen, utfärdande av arresteringsorder och möjligheten att föra efterlysta till domstol (ICC) samt ökad beredskap för humanitärt stöd.

Det behövs en sammanhållen politik för Kongo där delar som handel, naturtillgångar, skatter och stöd till framväxt av demokratiska politiska partier ingår. Det krävs politiska uppgörelser för att lösa Kongos problem nu och på sikt. Jag undrar vilka initiativ Sveriges regering tagit, bilateralt, inom EU och i samverkan med FN utifrån situationen i östra Kongo.  

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Vilka initiativ har utrikesministern och Sverige tagit bilateralt, inom EU och i samverkan med FN med anledning av den oroande utvecklingen i Demokratiska republiken Kongo?