den 27 november

Fråga

2012/13:146 Skydd av skyddsvärd skog

av Helena Leander (MP)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Nuvarande skogsvårdslag bygger delvis på frivillighet, det vill säga att skogsnäringen tar sitt ansvar för de jämställda målen om produktion och naturhänsyn. Skogspolitiken bygger också på att staten tar ett ansvar, bland annat genom att på olika sätt betala för att skydda skogar med särskilt höga naturvärden.

En gammal kalkbarrskog i Ludvika i Dalarna hotas av avverkning. En gammal kalkbarrskog hyser bland annat hundratals mykorrhizasvampar som förser träden med vatten och näringsämnen. Dessa ”underjordiska skogsarbetare” uträttar en viktig ekosystemtjänst, och flera av dem är helt bundna till den gamla kalkbarrskogen, en ovanlig naturtyp, och återfinns på svenska rödlistan.

Ludvika kommun, Skogsstyrelsen och länsstyrelsen anser att skogens naturvärden motiverar skydd av området. Enligt tidningsuppgifter har myndigheterna haft svårt att få loss pengar till att köpa skyddsvärda skogar. Ägaren har nu tröttnat på att vänta och vill avverka. Bolagets miljöpolicy framstår som tandlös.

Detta är bara ett exempel på hur skogspolitiken har havererat. Bara i Dalarna finns enligt uppgift avverkningar i skyddsvärd skog anmälda åtminstone i Leksand, Mora, Orsa och Falun. Varken näringen eller staten tar det ansvar som förväntas. Oersättliga värden går förlorade.

Mot den bakgrunden vill jag fråga landsbygdsministern vad han avser att göra för att förhindra skyddsvärda skogar skövlas.