den 22 november

Fråga

2012/13:127 Statsministerns kontroll över offentlighetsprincipen

av Peter Rådberg (MP)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (M)

Av regler i 2 kap. tryckfrihetsförordningen framgår att allmänna handlingar ska registreras. Om det finns sekretessbelagda uppgifter i den allmänna handlingen finns ett absolut krav att handlingen ska registreras.

Företrädare för Försvarsdepartementet har i ett ärende om svenska statens etablering av en eventuell anläggning för produktion av motorer till antitankvapen hävdat att korrespondens mellan departementet och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) inte funnits. Regeringskansliet har till och med fattat beslut om att handlingen inte finns.

Uppgifter har nu framkommit om att handlingen (ett e-postmeddelande från Lars Höstbeck vid FOI till Per Andersson vid Försvarsdepartementet av den 20 januari 2010 kl. 17.43) inkommit till departementet men inte diarieförts. Företrädare för Regeringskansliet framför också följande: ”– Har jag skrivit att det inte finns så finns det inte, jag har inte ljugit på något vis, säger juristen Erik Brandel som skrev under beslutet.” Beslut fattas på delegation av minister och ytterst av statsministern.

Att brister finns även inom andra delar av Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) har konstitutionsutskottet konstaterat (bet. 2011/12:KU10). Ytterst ansvarig för att ministrar och tjänstemän inom Regeringskansliet följer gällande lagstiftning är statsministern.

Min fråga till statsministern blir därför följande:

Vilken kontroll har statsministern över hur hans regeringskansli följer grundlagens bestämmelser om hantering av allmänna handlingar?