den 16 november

Fråga

2012/13:120 Hungerstrejkande i turkiska fängelser

av Carin Runeson (S)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

Situationen för de närmare 700 fångar som sedan början av september, snart 70 dagar, hungerstrejkar i fängelser runt om i Turkiet blir alltmer allvarlig.

De hungerstrejkande är journalister, advokater, folkvalda parlamentariker och borgmästare, fackliga företrädare och MR-aktivister, som på olika sätt krävt större rättigheter för det kurdiska folket och som protesterat mot ett långvarigt förtryck och förnekande av det kurdiska folkets rättigheter, framför allt när det gäller rätten att tala kurdiska inom skola och rättsväsen.

Flera folkvalda kurdiska politiker har dessutom under många år förbjudits och förhindrats att fullt ut verka i sina positioner.

Allt detta är oacceptabelt och måste leda till ett aktivt agerande från den svenska regeringens sida. Sverige måste använda sin position inom EU för att aktivt driva på för en fredlig lösning av den kurdiska frågan.

Min fråga till statsrådet är:

Kommer statsrådet att ta några initiativ i förhållande till EU med anledning av den pågående hungerstrejken, den turkiska statens förnekande av den kurdiska minoritetens rättigheter samt möjligheten att bana väg för en fredlig lösning av kurdfrågan?