den 14 november

Fråga

2012/13:116 Nedläggningen av servicekontor

av Matilda Ernkrans (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Tisdagen den 30 oktober kom beskedet om nedläggningen av det gemensamma servicekontoret för Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten i Hallsberg samt tolv andra servicekontor runt om i landet. Detta är oacceptabelt, inte minst för de människor som i dag tar del av servicekontorens service.

Många ärenden kan uträttas via internet och telefon. Men vi kan inte räkna med att alla medborgare har tillgång till dator och internet för att kunna ta del av samhällsservicen och att de därför inte behöver närheten till ett servicekontor. Därutöver finns anledning att tro att närheten till ett servicekontor är extra viktig för dem som faktiskt inte kan pendla.

Avslutningsvis är en grupp av stor vikt, inte minst för framtida fler jobb, nämligen alla småföretagare som med kort om tid kan behöva prata med en handläggare personligen för att få snabb och korrekt hjälp på plats. Med allt snårigare regelverk inom bland annat Försäkringskassans kompetensområde och allt större tidsbrist hos småföretagare ser jag med oro på hur servicekontoren läggs ned ett efter ett. Därför undrar jag:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att fortsatt tillförsäkra Hallsberg i Sydnärke ett servicekontor?