den 13 november

Fråga

2012/13:110 Ersättning till kommuner för flyktingar

av Marie Nordén (S)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Sverige har genom åren tagit emot ett stort antal personer som tvingats fly sitt land på grund av förföljelse. De flesta har kommit till storstäder, men även mindre inlandskommuner tar emot flyktingar. Det är positivt för bygden, då fler invånare ger underlag till att ha servicen kvar. Dessutom har nya människor nya idéer med sig, vilket bidrar till utveckling. 

Migrationsverket betalar ersättning till kommuner som tar emot flyktingar, bland annat till skolan. Det uppstår dock problem, då ersättningen är betydligt lägre än den faktiska kostnaden för verksamheten. När det till exempel gäller förskola i Strömsund är skolpengen i år 118 405 kronor, medan ersättningen för flyktingbarn i förskolan endast är 37 900 kronor. Därutöver ställer Skolinspektionen krav på verksamhet på modersmål samt studiehandledare för de nyanlända barnen i skolan, vilket ökar kostnaderna.

Kommunerna borde naturligtvis kompenseras för hela kostnaden. Ett sätt att göra det vore att staten betalar samma summa för flyktingbarn som skolpengen är för kommunen det året.

Avser statsrådet att se över ersättningssystemet för kommunerna när det gäller skolpeng till flyktingbarn?