den 24 september

Fråga

2012/13:11 Rovdrift i de svenska bärskogarna

av Anders Karlsson (S)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Statsrådet har på en fråga från mig i augusti svarat följande: ”Om problemen i fråga om anställda bärplockare från EES-länder har sin grund i dåliga arbetsvillkor hanteras det inom ramen för den svenska arbetsmarknadsmodellen.” Dagens Nyheters förre chefredaktör har i en kulturartikel på ett bra sätt fångat årets händelser i de svenska bärskogarna. Jag citerar: ”I somras, mitt i semestertiden, hamnade ortsnamnet Mehedeby högt upp på svenska mediers rubriklistor. Platsen blev symbolfaktor i ett ideologiskt korsfält där svenska sedvanor som bärplockning och nationella säregenheter som allemansrätten konfronterades med sydeuropeisk fattigdom, bärföretagares girighet, fördomar mot romer och högerextrem propaganda.” 

Han skriver vidare: ”Bäruppköparna driver en unik form av affärsföretag. X beskriver den så här: De får en produkt för vidareförsäljning utan att ett ögonblick behöva bekymra sig om villkoren för hur den produceras. De tar varken ansvar för marken eller för människorna, och följden är rovdrift på både natur och arbetskraft. Han får stöd i sin analys av en jurist: i en just publicerad uppsats med titeln ’Allemansrätten och bärplockning i kommersiella sammanhang’ lanserar forskaren Y förslaget att bäruppköpare i framtiden ska definieras som avnämare i en distributionskedja där de tvingas ordna sin relation till arbetskraften bärplockare.”

Artikeln landar i följande slutsats: ”Det som skedde (och alltjämt sker) i bärskogarna runt Mehedeby vittnar om hur EU:s regelsystem kan utnyttjas av bärbranschens exploatörer. Följden är ett maskerat slaveri som drabbar medlemmar av Europas mest förtryckta minoritet (romerna).”

Genom vilka åtgärder vill statsrådet inför nästa bärplockningssäsong stoppa den rovdrift som kulturartikeln menar pågår?