den 7 november

Interpellation

2012/13:96 Arbete för ökad jämställdhet i den svenska högskolan

av Louise Malmström (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

För snart två år sedan avslutade Delegationen för jämställdhet i högskolan sitt arbete och gav ut betänkandet Svart på vitt – om jämställdhet i akademin. I detta betänkande föreslås en rad konkreta åtgärder för att få in jämställdhetsaspekter i det reguljära arbetet och motverka den negativa jämställdhetseffekten av nuvarande system för forskningsfinansiering.

I Högskoleverkets nyhetsbrev förra veckan kunde vi läsa att den svenska högskolan fortfarande är både könsuppdelad och ojämställd. Att förändra strukturer tar naturligtvis tid, men det vore intressant att se vilka åtgärder som vidtagits med utgångspunkt från delegationens slutrapport och om det finns några tecken som tyder på att utvecklingen är på väg åt rätt håll. Det man kan läsa här tyder snarare på motsatsen.

Bland reaktionerna på forskningspropositionen finns samma analys och farhågor inför framtiden. Inte nog med att forskarideal och förväntningar redan i dag stämmer dåligt överens med familjeliv där båda föräldrarna tar ansvar för vardagsarbetet. Att med ”osvenska löner” försöka locka hit ”forskningseliten” från andra länder kommer obönhörligen leda till – om det över huvud taget lyckas – att gårdagens män kommer hit och förstärker den bilden. Dessutom dränerar det oss på resurser som vi annars kunde ha använt för att rekrytera morgondagens elit, både kvinnor och män.

Med anledning av ovanstående frågar jag utbildningsminister Jan Björklund vilka åtgärder han har vidtagit eller är beredd att vidta för att öka takten i arbetet för ökad jämställdhet i högskolan.