den 21 september

Interpellation

2012/13:8 Utökade skjutövningar i Göteborgs skärgård

av Gunilla Carlsson i Hisings Backa (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Göteborgs södra skärgård består av ett trettiotal öar med ett unikt djurliv med naturreservat på Vrångö och Vargö. Öarnas befolkning är 5 000 personer med levande samhällen i form av turistnäring, rederier, gästhamnar, fiskenäring, byggbolag, fårskötsel, pensionat och restauranger.

Nu hotas denna unika del av Göteborg. Försvaret har av miljöprövningsdelegationen på Länsstyrelsen i Västra Götaland i december 2010 fått tillstånd att skjuta i området 115 dagar per år och avlossa sammanlagt 1,3 miljoner skott. Det motsvarar ett skott var femte sekund. Dessutom har de fått tillstånd till stora nationella och internationella övningar när som helst på året utan restriktioner.

Göteborgs stad har i sitt yttrande den 27 juni 2012 protesterat mot dessa villkor och föreslagit bland annat att villkoret i stället bör vara att tillåta högst 50 skjutdagar och 300 000 skott per år, samt att internationella övningar ska inkluderas i begränsningen.

Frågan ligger nu på regeringens bord för beslut.

Det finns ett flertal brister med det liggande förslaget: Samråd med de boende har inte skett i tillräcklig grad; det saknas analys av hur öar och bottensediment är påverkade av 70 års skjutande; mycket höga halter av giftiga metaller kommer att släppas och bullerstörningen kommer att bli långt över tillåtna nivåer. Detta bryter både mot de svenska miljömålen och mot EU-fördrag.

Vid min interpellationsdebatt med miljöminister Lena Ek den 23 mars 2012 öppnade ministern upp för samtal med lokala företrädare, vilket jag tackade ministern särskilt för. En samlad kommunstyrelse i Göteborg bjöd därefter den 14 juni 2012 in både miljö- och försvarsministern till samtal, men båda tackade nej.

Jag vill därför fråga miljöministern:

På vilket sätt ser miljöministern till att frågan kan beredas så att det blir ett beslut som både tillvaratar Försvarsmaktens och Göteborgs stads intressen?