den 26 oktober

Interpellation

2012/13:74 Brister inom rehabiliteringsgarantin

av Wiwi-Anne Johansson (V)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Regeringens så kallade rehabiliteringsgaranti har enligt en utvärdering från Karolinska Institutet inte haft den avsedda effekten. Sjukskrivna som deltagit i rehabilitering inom ramarna för garantin har inte återvänt till arbete i högre grad än andra.

En av de brister som uppmärksammats är att det vetenskapliga underlag för val av behandlingsmodell för lättare psykisk ohälsa som gjordes vid utformningen av garantin är otillräckligt. Att endast en modell för behandling är tillåten innebär att det saknas valfrihet och inflytande för patienten.

Rehabiliteringsrådet, som regeringen tillsatte för att granska garantin, lämnade ett antal förslag till förbättringar i sitt slutbetänkande. Enligt rådet kan man bygga upp den kunskap som i dag saknas genom att koppla ett rehabiliteringsregister till rehabiliteringsgarantin så att resultaten rapporteras in.

De psykologiska behandlingarna utförs dessutom i många fall av icke legitimerade terapeuter som inte har tillräcklig utbildning och därför har låg eller ingen kompetens för psykoterapeutiskt arbete. Detta har blivit följden av att personal inom vården erbjöds snabbutbildning för att råda bot på bristen på terapeuter när rehabiliteringsgarantin infördes. Det finns också indikationer på att en relativt stor andel avbryter den psykologiska behandlingen på ett tidigt stadium. I Region Skåne, som har genomfört en egen uppföljning, är det drygt 22 procent som avbryter behandlingen i förtid. Dess värre saknas det närmare kunskap om varför behandlingarna avslutats och vilka konsekvenser det får för den enskilde.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att öka mångfalden av behandlingar inom rehabiliteringsgarantin?

Avser statsrådet att införa ett kvalitetsregister i enlighet med Rehabiliteringsrådets förslag?

Kommer statsrådet att verka för att öka kvaliteten på den psykologiska behandlingen genom att införa högre krav på terapeuternas utbildning och kompetens?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att fler människor ska fullfölja sina behandlingar?