den 25 oktober

Interpellation

2012/13:51 Privata tilläggsförsäkringar

av Hillevi Larsson (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Allt fler tecknar privata tilläggsförsäkringar. Det handlar om privata sjuk- och inkomstförsäkringar som skyddar mot inkomstbortfall i händelse av sjukdom eller arbetslöshet, men också sjukvårdsförsäkringar som ger den försäkrade tillgång till specialistvård via de privata vårdgivare som försäkringsbolagen har avtal med. Förra året hade nästan en halv miljon svenskar en privat sjukvårdsförsäkring.

Ökningen av privata försäkringar speglar en oro för att samhällets skyddsnät inte räcker till. De låga ersättningarna i sjukförsäkringen och a-kassan medför en drivkraft att teckna kompletterande försäkringar. I dag får bara en tiondel av dem som är arbetslösa 80 procent av sin tidigare inkomst. Taket i sjukförsäkringen har sänkts och ligger nu under genomsnittslönen i Sverige. På detta sätt urholkas det generella system som vi alla tjänar på.

Ett system där var och en löser sin egen försäkring skulle inte bara bli dyrt, en del människor skulle, på grund av funktionshinder eller sjukdom, inte ens få någon försäkring. Det gäller också personer som jobbar i vissa arbetsmiljöer eller i branscher med hög risk för skador, sjukdomar eller arbetslöshet.

Flera regeringspartier ställer sig nu bakom förslag om höjda ersättningsnivåer i de offentliga försäkringarna. Trots det fortsätter regeringen att driva en politik som leder till ökad privatisering av trygghetssystemen och minskad likvärdighet i tillgången till vård.

Mina frågor till socialförsäkringsministern:

Har statsrådet gjort det ställningstagandet att det är rimligt att människor tvingas teckna privata tilläggsförsäkringar för att de offentliga försäkringarna inte är tillräckliga?

Avser statsrådet att ta några initiativ med anledning av det anförda?