den 31 maj

Interpellation

2012/13:481 Ökat söktryck till Malmö högskola

av Marie Granlund (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Antalet personer som har sökt något slags utbildning på Malmö högskola till höstterminen har ökat med ca 10 procent sedan förra året, det vill säga med drygt 4 000 personer. Det är inte förvånande i sig, då människor i tider med hög arbetslöshet satsar på att öka sin kompetens och utbilda sig. Tyvärr har Malmö högskola tvingats dra ned på sina utbildningsplatser på grund av minskade anslag från regeringen, vilket gör att än färre personer kan vidareutbilda sig. Malmö högskolas rektor, Stefan Bengtsson, anser att högskolan i stället skulle behöva ytterligare 1 500 platser för att möta det ökade behovet av utbildning.

Regeringen har valt att minska anslagen och därmed antalet utbildningsplatser de senaste åren, trots den höga arbetslösheten och det faktum att högre utbildning krävs för allt fler jobb. Att regeringen nu ökar anslagen för att återställa ca 15 procent av de platser som man tidigare varit med och dragit in kan endast ses som en kosmetisk satsning.

Vår satsning på kompetens och utbildning med målet att minska den höga arbetslösheten skulle innebära fler utbildningsplatser till Malmö högskola. Det skulle innebära att en del av de personer som nu inte kommer att kunna gå en utbildning skulle kunna utbilda sig till bland annat förskollärare, sjuksköterskor och tandläkare. Jag nämner dessa utbildningar specifikt eftersom vi behöver fler verksamma inom dessa yrken.

Anser inte utbildningsministern att högt söktryck på högre utbildningar väger tungt när man ska bestämma hur mycket man ska satsa på utbildning?

Kommer utbildningsministern att göra något för att underlätta att fler individer kan utbilda sig för att ta jobb som behövs i Malmö?