den 31 maj

Interpellation

2012/13:477 Drönare

av Valter Mutt (MP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Militär användning av så kallade drönare, obemannade luftfarkoster, blir allt vanligare. USA går i bräschen för den här utvecklingen, och redan 2015 kommer troligen US Air Force att ha fler drönarpiloter än konventionella stridspiloter. Drönarteknologin var tidigare fokuserad mot övervakning, men sedan några år tilltar användningen av attackdrönare. Dessa har blivit ett allt viktigare vapen i kampen mot internationella terrornätverk och sätts in i Pakistan, Somalia, Jemen med flera länder.

I den uppmärksammade rapporten Living under Drones från den juridiska fakulteten vid Stanforduniversitetet dokumenteras hur amerikanska drönarattacker i Pakistan förorsakat ett stort antal civila dödsoffer och betydande materiell förödelse samt psykiskt lidande för invånare i regioner som återkommande utsätts för dessa attacker.

Människorättsorganisationer uppmärksammar alltmer USA:s drönarattacker i skilda länder, och FN:s människorättsråd har inlett en undersökning av huruvida de utomrättsliga avrättningarna i detta ”drönarkrig” är förenliga med folkrätten.

Carl Bildt har som svensk utrikesminister framgångsrikt odlat förbindelserna med State Departement, USA:s utrikesdepartement, och har omvittnat goda personliga relationer med Hillary Clinton och John Kerry – den tidigare respektive nuvarande amerikanska utrikesministern.

Jag skulle vilja fråga hur utrikesministern tänker utnyttja sina goda förbindelser med den amerikanska utrikesledningen för att få till stånd en dialog mellan EU och USA om den humanitära och folkrättsliga problematik som den tilltagande användningen av attackdrönare medför.