den 24 maj

Interpellation

2012/13:446 Konsumenternas rätt till en tydlig ursprungsmärkning på färdigmatsförpackningar

av Pyry Niemi (S)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

Den så kallade hästköttsskandalen är bara en i raden av många liknande händelser under de senaste åren. Det handlar om felmärkt fläskfilé som sålts som oxfilé, EHEC-smittade grönsaker, hästfilé som sålts som oxfilé, frysta jordgubbar som smittats av hepatit A och så vidare. Skandalerna sätter fokus på många frågor: livsmedelssäkerhet, bedrägeri och inte minst konsumenternas rätt till information om ursprungsmärkning på färdigmatsförpackningar.

Ifall vi ska gradera finns det få konsumentupplysningar som borde ha lika hög prioritet som att innehållet i matförpackningarna motsvarar det som utlovats. Nötfärs ska vara nötfärs och inte hästkött. Det handlar om det vi äter, sådant som får oss att må bra, eller i sämsta fall bli sjuka.

En konsument har relativt få möjligheter vid inköpstillfällena att göra kritiska innehållsgranskningar. Det är ofta bråttom och konsumenten sätter därmed sin tillit till livsmedelshandlarna kring att det som står på hyllorna verkligen är de varor som konsumenterna betalar för. Det är också svårt för även en mycket kritisk konsument att göra alltför många aktiva val. Sverige domineras i dag av tre stora livsmedelskedjor, som var för sig har egen produktions‑, lagrings‑, leverans- och försäljningskapacitet. Som konsument blir man då ännu mer i beroendeställning visavi de stora kedjorna. När det finns en knappt märkbar konkurrens styrs konsumenterna ganska väl av livsmedelskedjornas val av livsmedelssortiment, vilket borde medföra extra stora krav på livsmedelskedjorna att ha ordentliga kontroller bakåt, för att säkerställa rätt innehåll i produkterna. Problemet är dock i den knappt märkbara konkurrensen mellan livsmedelskedjorna att det finns få incitament eller krav på detta. Konsumentmakten blir därmed minimal, och de tre stora kedjorna kan i princip ställa ut sina varor utan att riskera alltför mycket uppföljning och kontroll. Detta leder till frågan:

Vilka åtgärder vidtar statsrådet och regeringen för att säkerställa konsumenternas rättigheter till rätt ursprungsmärkning på färdigmatsförpackningar?