den 24 april

Interpellation

2012/13:390 Samernas ställning som ursprungsbefolkning

av Olle Larsson (SD)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

På Sametingets webbplats står:

”Samerna har således en lång sammanhängande historisk anknytning till de områden där de bedrivit sin näring och utvecklat sin kultur som går tillbaka till tiden före nationalstatens bildande. Samerna uppfyller därmed kriterierna för ett urfolk.”

Innebörden av begreppet ursprungsbefolkning är fastslagen i ILO:s konvention 169. Den kan läsas som en precisering av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna med avseende på just ursprungsbefolkningar. Tre kriterier är centrala:

1. Befolkningen är ättlingar till dem som levde inom ett område, då detta genom erövring, inflyttning eller på annat sätt övertogs av andra.

2. Befolkningen är kulturellt skild från den dominerande gruppen och är själv inte politiskt dominerande.

3. Befolkningen uppfattar sig själv som ursprungsbefolkning.

Det är begripligt och jag kan förstå att indianer i USA, maorier på Nya Zeeland och aboriginer i Australien är klassade som ursprungsbefolkning.

Det är inte begripligt att samer i Sverige generellt är klassade som ursprungsbefolkning, och jag har ingen förståelse för att de renskötande samerna i Dalarna, Härjedalen och Jämtland också tilldelas de privilegier som följer med renskötseln. Att dessa näringsidkare här har rättigheter som den övriga befolkningen – alltså även de övriga samerna som inte är renägare – saknar är paradoxalt, och närmast att likna vid en strukturell rasism.

I Härjedalen köpte faktiskt staten marker från fjällbönder under hot om expropriation i slutet av 1800-talet för att skapa utrymme för nedflyttade renskötande nordsamer och för att renägarna ville ha större marker för renbete.

I Västerbottens län har övervägande delen av dagens renägare anlänt dit norrifrån för hundra år sedan. Med statens hjälp har de fått rättigheter som ursprungsbefolkning medan den tidiga samiska befolkningen där blivit fråntagna sina rättigheter och saknar i dag särrättigheter. Detta är ytterligare ett skäl till att ifrågasätta begreppet ursprungsbefolkning i Sverige.

Samer lever i det svenska samhället till övervägande del som alla andra medborgare. Johan Gran som var av samisk härkomst blev landshövding i Västerbottens län 1653. Det finns noterat att samer var nämndemän på 1700-talet. Det finns etniska samer i många olika och framträdande positioner i vårt samhälle i dag. Det finns för övrigt också många andra som uppfattar sig som ursprungsbefolkning i Sverige i dag.

Mot denna bakgrund anser jag att tillämpningen av begreppet ursprungsbefolkning, såsom det kommer till uttryck för de renägande samerna, inte är relevant i Sverige i dag.

Jag anser att begreppet ursprungsbefolkning måste omvärderas. Jag vill leva i ett land utan särrättigheter – först då kan ömsesidig tillit och respekt mellan näringar och folk uppstå.

Är landsbygdsministern beredd att omvärdera de renägande samernas status och därmed de speciella privilegier de tilldelats, generellt såsom ursprungsbefolkning och i synnerhet i de områden där de faktiskt inte alls uppfyller kraven som ställs för att kategoriseras som ursprungsbefolkning?