den 24 april

Interpellation

2012/13:388 Barnomsorg och delad vårdnad

av Carina Adolfsson Elgestam (S)

till statsrådet Maria Arnholm (FP)

Regeringen säger sig bedriva en ”arbetslinje”. Regeringens arbetslinje säger att om du är arbetslös och du blir erbjuden ett arbete någonstans i Sverige så ”måste” du ta det, oavsett var din familj bor. I familjer som antingen tvingas dela på sig eller själv väljer att dela på sig vid till exempel skilsmässa kan detta ställa till en hel del bekymmer, speciellt om det finns barn med i bilden. Om föräldrarna flyttar ifrån varandra på grund av arbete och bosätter sig i olika kommuner men fortfarande vill vara delaktiga i barnet eller barnens liv och därför ha valt att ha delad vårdnad finns det en hel del svårigheter som personerna måste övervinna.

I dag säger bestämmelserna att kommunen som barnet är skrivet i ska stå för barnomsorgskostnaderna. Om barnet bor i en kommun ena veckan och i en annan kommun den andra veckan är det ändå kommunen där barnet står skrivet i som ska betala för barnet. Men kommunen är bara skyldig att stå för barnomsorgen i sin egen kommun. Det blir alltså ett dilemma då personen hittat ett jobb i en ny kommun och inte kan vara säker på en betald barnomsorgsplats. Om kommunen som man flyttar ifrån inte vill betala platsen och inte heller den kommun man flyttar till för att arbeta vill betala, så innebär det att man för sitt barns skull kanske hellre stannar kvar i ursprungskommunen och förblir arbetslös.

Mot denna bakgrund vill jag fråga jämställdhetsminister Maria Arnholm:

Avser statsrådet att vidta åtgärder så att föräldrar med delad vårdnad har möjlighet till barnomsorg även om de inte bor i samma kommun?

Avser statsrådet att vidta åtgärder så att arbetslinjen fungerar i vardagen för föräldrar med delad vårdnad?