den 21 mars

Interpellation

2012/13:348 Ungas framtidstro

av Isak From (S)

till statsrådet Maria Arnholm (FP)

Ungdomars syn på samhället och demokratin avspeglar sig i allt väsentligt i hur de blivit behandlade under sin uppväxt. I dag står stora mängder unga utan egen bostad och arbete. Vad får det för konsekvenser i synen på demokratin när unga lämnas av det övriga samhället? Studier från bland annat TCO 2012, Ungdomsstyrelsen 2012 och World Values Survey-undersökningen från 2011 visar att alltför många unga har en svag framtidstro. Ungdomar i dag är oroliga över om de ska klara sin egen försörjning i framtiden. Ungefär hälften av dem anser inte att skolan har förberett dem bra inför arbetslivet.

Det är oroande att så många unga har en svag framtidstro. Det är uppenbart att skolan och introduktionen i arbetslivet är viktiga orsaker till problemen och där vi gemensamt måste söka lösningarna. De stora avhoppen visar att frågan riskerar rendera i livslångt utanförskap för många unga.

Det är känt sedan länge att det är stora skillnader mellan hur kommunerna ser på och faktiskt arbetar med sitt uppföljningsansvar av ungdomar som inte börjat eller hoppat av sina gymnasiestudier. Det kommunala uppföljningsansvaret är dessutom otydligt utformat.

 

Vad är det för konkreta åtgärder under 2013 som statsrådet och regeringen tänker vidta för att unga inte ska hoppa av gymnasiet, bli arbetslösa, bostadslösa och framtidslösa?

Vad vill statsrådet och regeringen göra för att unga vuxna ska känna framtidstro och faktiskt bli delaktiga i samhället?