den 13 mars

Interpellation

2012/13:329 Åtgärder mot oetiska läkemedelsbedömningar

av Agneta Luttropp (MP)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Den statliga myndigheten TLV (Tandvårds- och läkemedelsverket) bedömer att läkemedlet mot prostatacancer Zytiga inte ska ingå i det statliga subventionerinsprogrammet. Orsaken är att läkemedlet förlänger livslängden för personer med prostatacancer som är över 69 år gamla, och därmed räknas dessa personer i myndighetens beräkningsmodeller som en kostnad.

Att det finns en statlig myndighet som gör samhällsekonomiska kalkyler på vilka läkemedel och medicinska hjälpmedel som ska bekostas av staten är bra. Med dagens utveckling av medicinska läkemedel har vi medicinskt sett möjlighet att ge livsförlängande eller upprätthållande behandling till alla. Då behövs det ett organ som fattar beslut kring vilken livskvalitet patienter får och hur länge livet förlängs och inte minst hur många personer som kan dra nytta av behandlingen ställt i relation till behandlingens kostnad.

För att TLV ska kunna göra denna typ av bedömning utgår de från en tydlig lagstiftning. Därför är det i detta fall lagstiftarens skyldighet att uppmärksamma när lagstiftningen avviker från det som är etiskt försvarbart. Det ska inte ses primärt som en kostnad för samhället att förlänga livet på människor som är över 69 år. Att ett längre liv innebär högre pensionskostnader för staten måste helt enkelt plockas bort ur modellen. TLV måste grunda sina beräkningar i samhällsekonomiska kalkyler men att på detta sätt se personer som arbetat och betalat skatt ett helt liv som en belastning den dagen de blir pensionärer överensstämmer helt enkelt inte med den människosyn som samhället ska grunda sig på.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Göran Hägglund:

Avser socialministern att vidta åtgärder så att TLV:s tolkning av lagstiftningen inte får oetiska konsekvenser för den enskilde?