den 13 mars

Interpellation

2012/13:328 Utlands-HUS

av Bo Bernhardsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Med utgångspunkt i en motion från undertecknad har riksdagen den 28 mars 2012 riktat ett tillkännagivande till regeringen om att avveckla hushållstjänstavdraget knutet till fastigheter utomlands. På en skriftlig fråga i ärendet har statsrådet svarat att detta bereds inom departementet. Jag vill genom denna interpellation närmare utröna omfattningen av och innehållet i denna beredning. Det är viktigt för medborgarna att det finns en transparens kring statsråds aktivitet och politiska beslut.

Mäklare har kunnat berätta att allt fler skaffar sig utländska sommarbostäder i stater vid Medelhavet: Spanien, Portugal, Cypern och Malta brukar nämnas. Även fritidshus i vintersportländer i Alperna förekommer givetvis. Jag och många med mig ser det som tämligen orimligt att alla dessa fastigheter rustas upp och sköts med svenska skattemedel.

 Jag har inga uppgifter på att skattemedel från andra stater via någon motsvarighet till hushållstjänstavdraget (HUS-avdraget) utomlands strömmar in i Sverige. Skånska och småländska fritidshus och torp rustas inte upp eller städas med tyska eller danska skattemedel. Inte heller Norge bidrar med skattesubventioner till norska medborgares allt fler fastigheter och lägenheter i Sverige.

Fram till dess att så börjar ske måste utlands-HUS avskaffas. Jag har svårt att se exakt vad i unionslagstiftningen som skulle göra ett avskaffande av utlands-HUS omöjligt så länge övriga medlemsstater inte har avdrag motsvarande HUS-avdraget som vi i Sverige kan få nytta av. Vilka rättsfall från EU-domstolen kan man för övrigt hänvisa till? Jag uppmanar statsrådet att i stället för att utreda och bereda med verkan från och med den 1 januari 2014 avskaffa utlands-HUS. Skulle sedan något EU-organ mot all förmodan reagera på att Sverige avskaffat en förmån som inga andra unionsmedlemmar tillämpar, så finns anledning till utredning och beredning.

Mina frågor till statsrådet är:

1. Mot bakgrund av vilka fakta och omständigheter har Sverige ett avdrag med effekter som inga andra medlemsstaters och grannländers eventuella motsvarande avdrag förefaller ha?

2. Avser statsrådet att i budgetpropositionen för 2014 föreslå att utlands-HUS avvecklas i enlighet med riksdagens tillkännagivande?