den 18 oktober

Interpellation

2012/13:32 Säkerheten vid kärnkraftverket i Oskarshamn

av Kent Persson (V)

till miljöminister Lena Ek (C)

Kärnkraftverket i Oskarshamn har haft sedan 2004 på sig att upprusta sin säkerhet. Arbetet skulle vara klart i december i år, alltså efter åtta år. Nu begär OKG AB dispens för reaktorn Oskarshamn 2 eftersom de beräknar att inte bli färdiga i tid med sin säkerhetsförstärkning. Frågan är nu om de ska få dispens för fortsatt drift eller om OKG AB ska tvingas prioritera säkerheten och därför stänga reaktorn. Enligt Dagens Eko har de satt ekonomiskt motiverade projekt, exempelvis effekthöjning och livstidsförlängning, före säkerhetshöjning. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, säger att metoden att sätta effekthöjningen före säkerheten inte är ett bra argument för att få dispens. Oskarshamn 2 har bara två dieselmotorer som backup för att ge el vid nödkylning. I dag krävs betydligt större säkerhetssystem. OKG AB har dock utgått från att man ska få dispens och fortsatt sina affärer som om det vore klart. SSM:s uppgivna suck om att bli betraktad som ett ”rundningsmärke” förbättrar inte saken. 

Vänsterpartiet har krävt att en Oskarshamnsreaktor ska avvecklas under mandatperioden, och vi finner det uppseendeväckande när nya fakta om den här reaktorns säkerhet eller snarare osäkerhet kommer fram. Mot bakgrunden av de brister som visat sig i samband med de fredliga aktioner som Greenpeace genomfört i Ringhals och Forsmark måste hela kärnkraftsindustrins framtid ifrågasättas.

Jag vill nu fråga miljöminister Lena Ek:

Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta för att öka säkerheten i reaktorn Oskarshamn 2?

Avser miljöministern att skärpa reglerna kring dispens med tanke på Strålsäkerhetsmyndighetens uppgivna tal om rundningsmärke?