den 1 mars

Interpellation

2012/13:302 En human och effektiv flyktingpolitik

av Markus Wiechel (SD)

till statsrådet Gunilla Carlsson (M)

Sverigedemokraternas åsikt är att det är eftersträvansvärt att rädda så många liv som möjligt. Sverigedemokraterna vill därför satsa resurserna på att hjälpa flyktingarna i sina hemländer, eftersom att det är där de flesta, och mest utsatta människorna finns. Vi vill i största möjliga mån hjälpa flyktingarna i deras närområde för att kunna bedriva en effektiv flyktingpolitik.

Enligt UNHCR är kostnaden för en flykting i ett flyktingläger ca 7 kronor per dygn. Även högt räknat ligger dygnskostnaden för att hjälpa flyktingar i krisdrabbade länders närområden betydligt lägre än i exempelvis Sverige eller övriga västvärlden. I Sverige brukar man utgå ifrån att en flykting kostar ca 2 000 kronor per dygn, även om det i normala fall snarare handlar om 3 000–6 000 kronor per individ och dygn. Det finns också extremfall där kostnaden har uppgått till närmare 16 000 kronor per dygn. 16 000 kronor per dygn.

För att förenkla detta, och ställa det i proportion till vad den förda politiken innebär för de hårdast drabbade flyktingarna runt om i världen innebär det att man, lågt räknat, kan hjälpa 285 personer fler på plats varje dag än i Sverige. Om man utgår ifrån en kostnad på 2 000 kronor per dygn och individ. Så sent som i december vädjade UNHCR, via FN, om motsvarande 10 miljarder kronor för att klara av det växande behovet av mat, medicin och övriga grundläggande förnödenheter för att rädda livet på dessa människor.

Faktum är att det dagligen flyr runt 5 000 syrier till grannländerna, och runt 700 000 har redan lämnat landet. Regeringen gör i dag avräkningar i biståndet på 4,4 miljarder för flyktingmottagning i Sverige samtidigt som FN:s flyktingorgan UNHCR, som ansvarar för mer än 43 miljoner människor, varav mer än en tredjedel är verkligt nödställda flyktingar, endast erhåller 500–600 miljoner per år från regeringen. Det är av en sammanlagd biståndsbudget på runt 1 procent av landets bni, eller i faktiska siffror, runt 30 miljarder kronor. Dessa siffror pekar på en märklig inställning till flyktinghjälp där regeringen lägger enorma summor pengar på ett fåtal lyckligt lottade flyktingar i stället för att satsa pengarna där de gör mest nytta, genom riktade satsningar till UNHCR, med effekten att man hjälper väldigt många fler.

Jag kan bara beklaga att Sverigedemokraterna är det enda partiet i Sveriges riksdag som driver en human flyktingpolitik, med utgångsläge att hjälpa så många människor som det bara är möjligt, med det ekonomiska underlaget som vi som land har att röra oss med.

Med hänvisning till ovanstående önskar jag att biståndsministern svarar på följande frågor:

Vari ligger grunden till att statsrådet och regeringen i biståndet väljer att prioritera stora delar av biståndet på ett fåtal privilegierade flyktingar i Sverige i stället för ökade resurser till UNHCR?

Vad avser statsrådet att göra för att svara på UNHCR:s vädjan om mer stöd för verkligt nödställda flyktingar i bland annat Syrien?

Vad avser statsrådet att göra för att förbättra stödet till de hårdast drabbade flyktingarna runt om i världen och vad har regeringen gjort hittills?

Avser statsrådet att arbeta för att minska kostnaden för flyktingmottagande till förmån för mer pengar till krisdrabbade länders närområden?