den 14 februari

Interpellation

2012/13:269 Bolånen

av Ulla Andersson (V)

till statsrådet Peter Norman (M)

Den svenska ekonomin utvecklas för närvarande mycket svagt. Exporten faller och arbetslösheten stiger. För bankerna i det svenska bankoligopolet är det dock, som vanligt, lysande tider. Deras sammanlagda vinst efter skatt uppgick till 67 miljarder kronor under 2012. Den sammanlagda aktieutdelningen uppgick till hela 35,3 miljarder kronor. Framför allt har bankerna ökat sina marginaler på bolån. Enligt Finansinspektionen har bankernas nettomarginal på nya tremånaderslån ökat med ca 300 procent under de senaste två åren.

Bolånekunderna är i dag helt utlämnade till den godtyckligt satta räntenivå som bankerna vill ha för att upprätthålla sin avkastning. Kunderna måste få större makt över sina boräntor. För att åstadkomma detta föreslår vi följande åtgärder:

Bankerna ska genom föreskrifter åläggas att erbjuda kunderna ett låneavtal som utgår från reporäntan. Reporäntan ska utgöra ett golv för bankens och kundens förhandling. Därefter ska eventuella påslag redovisas var för sig. I avtalet ska kunden kunna se bankens upplåningskostnad och det påslag som motsvarar vinsten. Kunden kan då se vad lånet kommer att kosta och varför, och kan ifrågasätta bankernas påslag och därmed pressa ned sina bolånekostnader.

Banken ska vid anmodan från kund redovisa vilka avtal som banken gjort under den senaste månaden avseende den rörliga tremånadersräntan.

Bankerna ska explicit redovisa sina finansieringskostnader och kvartalsvis redovisa sina bolånemarginaler och förklara sina påslag för Finansinspektionen.

Vi menar att bankernas nuvarande höga avgifter för att lösa ut lån i förtid är orimliga. De bör endast få täckning för de självkostnader som uppkommer vid inlösen av lån i förtid.

Rabatter på bolån ska inte få tas bort utan att kunden meddelas i god tid. Detta ger möjligheter för en ny förhandling som kan förlänga rabatten och därmed pressa lånekostnaderna.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet:

Är statsrådet villig att införa ovanstående förslag för att öka bankkundernas makt och minska deras bolånekostnader?