den 11 februari

Interpellation

2012/13:258 Lagstiftning för barnets rätt

av Agneta Luttropp (MP)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

När ett barn förlorar en förälder genom att mamman eller pappan blir mördad av den andra föräldern innebär det ett trauma och en obeskrivlig sorg för barnet. Den ena föräldern är död och den förälder som skulle finnas kvar för att ge barnet omtanke, kärlek och trygghet sitter i fängelse. Barnet har förlorat bägge föräldrarna.

Självklart behöver barnet mycket stöd vid en så traumatisk upplevelse, men den förälder som orsakat traumat kan hindra barnet från att få psykologiskt/kurativt stöd eftersom han/hon har enskild vårdnad om barnet. Med utgångspunkt från barnkonventionen och barnets bästa borde detta inte vara möjligt. Barnets rätt till en trygg uppväxt måste alltid gå före förövarens föräldrarätt.

Anledningen till att det ändå är möjligt och att det sker är att det inte finns någon automatik i att pröva vårdnadsfrågan. I stället krävs det att socialnämnden väcker talan i domstol. Det innebär att föräldrarätten betraktats som starkare än barnets bästa och att barnkonventionen inte uppfyllts. De artiklar som man uppenbarligen inte tagit hänsyn till är artikel 3 om att barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn, och artikel 12 om att varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör henne/honom.

Det har under senaste tiden skrivits ett antal artiklar om förälder som blir enskild vårdnadshavare trots att hon/han mördat den andra föräldern. Barnombudsman har föreslagit regeringen att lagen ses över och att det sker en automatisk prövning av vårdnaden i de fall där en vårdnadshavare har dödat den andra. Det är alltså inte socialnämndens förmåga att väcka talan som ska vara avgörande.

Utifrån en bedömning av barnets bästa borde en sådan prövning i de allra flesta fall leda till att den förälder som dödat också blir av med vårdnaden. Men det är ändå viktigt att saken prövas, brottet kan till exempel ha skett i nödvärn.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitieministern:

Är justitieministern beredd att se över lagstiftningen angående automatisk prövning av vårdnaden då en förälder blivit dödad av den andra föräldern?

Är justitieministern beredd att till fullo följa barnkonventionen och låta barnets bästa komma i främsta rummet vid en eventuell översyn av lagstiftningen?