den 6 februari

Interpellation

2012/13:254 Tillgången till ny teknik vid rättspsykiatrisk vård

av Carina Adolfsson Elgestam (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Det måste fortfarande finnas möjligheter för rättspsykiatrin att begränsa tillgången till datorer och telefoner. Vissa patienter dömda till rättspsykiatrisk vård fortsätter att använda telefon och dator för att begå brott. Rapporter har visat att knarkaffärer, att hota andra eller begå barnpornografibrott fortsätter på de rättspsykiatriska klinikerna.

Det finns i dag möjligheter att i enskilda fall begränsa tillgången till dator och telefon. Reglerna är dock väldigt otydliga, och det kan vi speciellt se på regionkliniken i Växjö som har fått mycket kritik av Socialstyrelsen.

Dessutom kan patienterna även trakassera personalen och andra patienter inom vården genom att förmedla bilder eller filmer, vilket kan försvåra säkerheten och även vården. Det behövs ett förbud för att förhindra dessa trakasserier. En utredning har gjorts och den har gått ut på remiss. För ett år sedan ville Göran Hägglund inte göra någonting åt detta för att han väntade på remissvaren, nu har det gått ett år. Vad har hänt?

Vad får man göra och inte? I dag är Socialstyrelsens riktlinjer tydliga i ett avseende, det får inte finnas något generellt förbud mot vare sig telefoni eller tillgång till internet. Ändå känner många enheter att rättsläget är oklart. Jag menar att lagen måste förtydligas så att det blir helt klart för hela rättspsykiatrin hur man ska agera. Vi måste kunna skydda brottsoffren och deras personliga integritet.

Nu har det som sagt gått ännu ett år och ingenting sker, det fortsätter att begås brott på de rättspsykiatriska klinikerna runt om i Sverige.

Mot bakgrund av detta undrar jag återigen vilka åtgärder socialminister Göran Hägglund avser att vidta för att hindra personer dömda till rättspsykiatrisk vård från att använda mobiltelefon och dator för att fortsätta begå brott.