den 31 januari

Interpellation

2012/13:237 Stockholmsregionens arbetsmarknad

av Ingela Nylund Watz (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

En väl fungerande Stockholmsregion är en central hörnsten i bygget av ett modernt och konkurrenskraftigt Sverige. Över en femtedel av landets befolkning bor i regionen och nästan en tredjedel av Sveriges ekonomiska tillväxt skapas här.

Därför är utvecklingen på Stockholms arbetsmarknad inte bara en fråga för stockholmarna, utan i högsta grad även av nationellt intresse.

Mot bakgrund av detta är 2012 års varselstatistik för Stockholms län mycket oroväckande. Enligt en ny rapport från LO-distriktet i Stockholms län ökade antalet varsel till 16 000 i Stockholms län under 2012 – en kraftig ökning jämfört med 2010 och 2011. Som andel drabbades 0,8 procent av Stockholms läns befolkning av varsel under 2012, mot 0,75 procent i riket som helhet.

Även Arbetsförmedlingen pekar på en ökad ekonomisk oro i huvudstadsregionen. Jämfört med januari 2012 är fler inskrivna som arbetslösa, och antalet lediga platser i regionen har minskat betänkligt.

Jag har i en tidigare interpellation till näringsministern uppmärksammat det dystra arbetsmarknadsläget i Stockholmsregionen. Näringsministern valde då att inte ge några konkreta svar på mina frågor. Inte heller gjorde ministern någon analys av vad som nu händer i Stockholmsregionen och vilka konsekvenser det kan få för Sverige.

Sedan min förra interpellation har arbetsmarknadsläget förvärrats och prognoserna pekar nu mot en än svagare konjunktur. Denna interpellation har tillkommit mot den bakgrunden.

Jag vill därför fråga Annie Lööf:

1. Vilka förklaringar ser näringsministern till utvecklingen på Stockholmsregionens arbetsmarknad?

2. Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta för att vända utvecklingen och stärka Stockholmsregionens arbetsmarknad?