den 20 december

Interpellation

2012/13:190 Riksrevisionens granskning av budgetpropositionen

av Bo Bernhardsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Riksrevisionen riktade i veckan kritik mot regeringen för att budgetpropositionen för 2013 inte uppnår tillräcklig transparens och tydlighet. Riksdag och allmänhet får därmed inte full insyn i regeringens finanspolitik.

Riksrevisionen konstaterar att redovisningen av finanspolitikens effekt på konjunkturen är knapphändig. Dessutom finns det i dokumentet ingen förklaring till varför regeringen gör en annan bedömning av finanspolitikens effekt på konjunkturen i budgetpropositionen än i vårpropositionen.

Regeringen får också kritik för att inte redovisa sin syn på de makroekonomiska obalanser som EU har uppmärksammat. Riksrevisionen skriver att regeringens analys av riskerna när det gäller höga fastighetspriser och hög skuldsättning bland hushåll bör förtydligas.

Med anledning av det anförda vill jag fråga finansministern vad som är anledningen till att budgetpropositionen inte uppnår tillräcklig transparens.

Varför gör finansministern och regeringen en annan bedömning av finanspolitikens effekt på konjunkturen i budgetpropositionen än i vårpropositionen?

Avser finansministern att vidta några åtgärder för att säkerställa tillräcklig transparens och tydlighet i kommande budgetpropositioner?