den 5 oktober

Interpellation

2012/13:19 Vandalism som slår ut fiskodlare

av Isak From (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Odlad fisk är den fisk som i dag allt som oftast serveras på restauranger och middagsbord. Men i takt med att mera fisk odlas ökar också sabotagen mot fiskodlingarna. Djurrättsterrorister begår brott mot enskilda och även mot den biologiska mångfalden genom att släppa ut mycket stora mängder odlad fisk i älvarna.

I Umgransele är de både ledsna och arga efter det stora sabotage mot Umlax fiskodling som inte bara skadat fiskodlingen utan också får konsekvenser för Umeälven. Över hundra ton fisk har släppts ut i Umeälven, och polisen misstänker att organiserade djurrättsaktivister kan ligga bakom. Miljonbelopp har gått till spillo för företaget Umlax.

Fiskodlingen i Umgransele utanför Lycksele utsattes för ett sabotage som innebar att 18 fiskkassar skars upp. På dörren till lokalerna hade det klottrats ”DBF hjärta dom vilda fiskarna”. DBF är en känd förkortning för Djurens befrielsefront.

Det är ingen ny företeelse att fiskodlingar vandaliseras, det har hänt återkommande de senare åren. Företaget Fiskeman Food AB bedrev fiskuppfödning i Överkalix, Piteå och Norsjö. Anläggningarna fick ovälkommet besök, okända gärningsmän skar sönder näten i Överkalix och Norsjö och släppte ut fisk värd miljontals kronor. Angreppet var en stor chock, och det fick stora följder för företaget.

Det innebär också att jobb står på spel om det inte går att stoppa illdåden.

Vad avser justitieministern att vidta för åtgärder för att trygga fiskodlingarnas framtid?