den 19 december

Interpellation

2012/13:185 Sveriges förlorade tillväxtförmåga

av Pia Nilsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Nyligen släppte Teknikföretagen, Almega och fackförbundet Unionen en rapport om hur de ser på Sveriges ekonomiska förutsättningar inför den stundande avtalsrörelsen. En del av rapporten handlar om investeringar inom svenska företag. Rapportförfattarna konstaterar att svensk industri under lång tid har minskat sina investeringar i maskiner och anläggningstillgångar. Samtidigt har andelen immateriella investeringar, främst FoU, ökat. Till del avspeglar detta den generella strukturomvandlingen i ekonomin. Författarna riktar dock en skarp varning för framtiden. Om ingenting görs riskerar vi en långsiktigt lägre tillväxt i framtiden.

Historiskt svaga industriinvesteringar under flera år innan finanskrisen och det kraftiga raset för investeringarna inom samtliga sektorer i svensk ekonomi under krisen har resulterat i att Sveriges möjliga produktionsnivå vid fullt kapacitetsutnyttjande har sänkts. Sveriges tillväxt kommer att hamna på lägre nivåer än vid tidigare högkonjunkturer och sysselsättningen utvecklas långsammare om vi inte åstadkommer en kraftig ökning av investeringsvolymen framöver.

För att Sverige ska kunna återvinna sin tidigare högre produktivitetstillväxt, behövs ett uppsving för investeringar under en följd av år – i förnyad produktionsteknik, i forskning och utveckling och i andra immateriella investeringar. Därtill behövs investeringar i kompetensutveckling och i utbildning, som ökar tillgången på den alltmer kvalificerade arbetskraft som behövs för en alltmer högteknologisk och kunskapsintensiv produktion, inte minst inom teknikindustri och tjänster.

Vad avser finansministern att göra för att långsiktigt öka investeringsnivån i det svenska näringslivet?

En stor del av budgetutrymmet i nästa års budget lades på en sänkning av bolagsskatten. Anser finansministern fortfarande att det är den mest prioriterade åtgärden för att återställa svensk konkurrenskraft?