den 5 oktober

Interpellation

2012/13:18 Norrlandsvägar

av Isak From (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Flest omkommer i Norrlandstrafiken.

Sverige är ett långt land med stora behov av väl fungerande transporter, bland annat beroende på spridd industriproduktion i stora delar av landet. Trots vissa ansträngningar att öka kapaciteten på järnväg är industrin fortsatt över överskådlig tid beroende av ett fungerande vägnät för de många godstransporterna.

Det är olyckligt att regeringen nu drar ned på anslagen till trafiksäkerhetsinvesteringar till förmån för andra stora infrastruktursatsningar. Sett under en tioårsperiod skulle uppemot tusen människor slippa skadas eller dö om de 55 farligaste vägarna gjordes mötesfria.

Dessutom skulle det skapa arbetstillfällen för tusentals vägarbetare under många år, vilket också är viktigt med tanke på att konjunkturen åter ser ut att vika. E4 är tillsammans med E45 Botniska korridorens viktigaste vägstråk för nordsydliga person- och godstransporter på väg. E4:an har relativt god standard, med undantag för 16 mil i norr och i Västerbotten samt de usla genomfarterna genom kuststäderna i Västernorrland och Västerbotten. E45:an lämnar mycket att önska efter hela sträckan mellan Karesuando och Karlstad.

Jämtland, Norrbotten, Västerbotten, Värmland och Dalarna är de län i Sverige där flest dödas i trafiken, i förhållande till antalet invånare.

Det visar ny statistik som tidningen På Väg har tagit fram. Inte minst den låga standarden på de tungt trafikerade riks- och Europavägarna i norra Sverige gör att det omedelbart krävs insatser.

Vad avser statsrådet att göra för att snabbt åtgärda den negativa trenden på Norrlandsvägarna?