den 26 november

Interpellation

2012/13:153 Kränkningarna på Lundsbergs skola

av Rossana Dinamarca (V)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Förra hösten fick Skolinspektionen larm om sexuellt våld och gruppvåldtäkter på riksinternatskolan Lundsberg. I slutet av förra året gjorde Skolinspektionen ett besök och upptäckte pennalism – misshandel och hot. När det blev känt strömmade telefonsamtalen in till myndigheten. Anonyma personer berättade då även om sexbrott. Det gällde gruppövergrepp på flickor och pojkar som ”fick trä kondomer på kvastskaft och köra in i varandras ändtarm”, enligt Skolinspektionens tjänsteanteckningar. Skolinspektionen krävde då en rad förändringar.

Skolan hade hela vårterminen på sig att komma till rätta med problemen. Men efter Skolinspektionens besök i slutet av maj bedömdes Lundsberg fortfarande inte uppfylla kraven på en trygg skola. Och efter Skolinspektionens återbesök misshandlades en grupp elever i sitt rum.

I oktober i år kom Skolinspektionens utvärdering. I rapporten slår de fast att det är anmärkningsvärt att det fortfarande förekommer kränkningar i stor utsträckning på Lundsbergs skola.

Enligt skolans eget incidentrapporteringssystem finns det 23 händelser angivna sedan Skolinspektionens besök i slutet av förra året – det har varit olika typer av övergrepp av äldre elever gentemot yngre – och även misshandel. Skolan har själv polisanmält en misshandel och ett fall av olaga hot under hösten.

Förekomst av kränkningar över huvud taget är oacceptabelt. Att eleverna dessutom bor på skolan gör dem extra utsatta och det är framför allt på elevhemmen som övergreppen och kränkningarna sker.

Riksinternaten skiljer sig delvis från andra skolor genom att de har fått sin ställning som riksinternatskola genom regeringsbeslut. Skollagen anger att regeringen får besluta att ge en godkänd fristående skola ställning som riksinternatskola.

Jag vill mot bakgrund av ovanstående ställa följande frågor till utbildningsminister Jan Björklund:

Avser utbildningsministern att dra tillbaka Lundsbergs skolas ställning som riksinternatskola?

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att regeringen inte ska besluta om ställning som riksinternatskola gällande skolor där kränkande behandling av elever förekommer?

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att inga elever i svensk skola ska utsättas för kränkningar?