den 21 november

Interpellation

2012/13:142 Nedskärningarna i skånsk sjukvård

av Morgan Johansson (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Krisen för sjukvården i Skåne blir alltmer akut.

Sedan augusti råder generellt anställningsstopp på Skånes universitetssjukhus (SUS) för att klara det befarade underskottet på 350 miljoner kronor. Antalet anställda har redan minskat med 350, och ska minska med ytterligare 200 före årets slut.

Under hösten har antalet larmrapporter om hur kvaliteten i vården försämrats varit många. I augusti meddelade Socialstyrelsen att man skärper kontrollen över SUS, efter att man kunnat konstatera att minst fem patienter under förra året kan ha dött till följd av platsbrist. I oktober avgick chefen för kvinnokliniken i protest mot neddragningarna. I november blev det känt att minst en avdelning på onkologen hotades av nedläggning, vilket allvarligt skulle försämra cancervården i Skåne.

Skånes universitetssjukhus ansvarar inte bara för sydvästskåningarnas sjukvård. SUS har också tunga nationella uppdrag. När det gäller till exempel avancerad hjärtkirurgi på barn och ungdomar, lungtransplantationer, njur- och benmärgstransplantationer och vissa barncancerbehandlingar har SUS ansvar för patienter från hela Sydsverige och/eller hela landet.

SUS är alltså en viktig del av hela landets vårdstruktur. Det innebär att de nedskärningar som nu sker får nationella följder.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialministern:

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att säkerställa likvärdig vård i hela landet?

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att förhindra att nedskärningarna på Skånes universitetssjukhus får nationella konsekvenser?