den 7 november

Interpellation

2012/13:101 Utförsäkrade

av Hillevi Larsson (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

62 000 personer har hittills utförsäkrats från sjukförsäkringen med regeringens politik. 22 000 av dessa var sjukskrivna på deltid. Det innebär att de varit sjuka men kunnat arbeta deltid och därför fått en lägre sjukpenning.

Innan de utförsäkrades räknades de som sjukskrivna. Men det har visat sig att personer som utförsäkrats, och som fortfarande är lika sjuka och jobbar deltid, numera räknas som att de är tillbaka i arbete, åtminstone i Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens statistik.

För de berörda sjuka personerna är den enda skillnaden mot förut att de blivit fattigare. Tidigare fick de sjukpenning under den tid de inte kunde arbeta, men nu tvingas de leva enbart på inkomsten från sitt deltidsarbete.

Mina frågor till statsrådet är:

Vilket ställningstagande har statsrådet gjort i fråga om hur många av de 22 000 som utförsäkrats på deltid som numera i statistiken räknas som att de är tillbaka i arbete?

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att se till att statistiken blir rättvisande, så att sjuka personer inte "friskförklaras" i statistiken?