den 18 september

Interpellation

2012/13:1 Granskning av apoteken

av Lena Olsson (V)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Sedan apoteken avreglerades har kvaliteten och säkerheten för kunderna minskat. SVT:s granskning visar att utlämning av fel mediciner och brister i dokumentationen är mycket vanliga på den avreglerade apoteksmarknaden. Detta är allvarligt för patientsäkerheten. Stora patientgrupper med flera aviserar också om en stor försämring efter avregleringen.

De tjugo rapporter som begärts ut av SVT är i stora viktiga delar svartmaskerade; man hänvisar då till lagen om företagshemligheter, vilket innebär att skattebetalarna till stor del inte har rätt till information om hur pengarna används. Läkemedelsverket har tillsynen över apoteken. Anmärkningar förekommer, men oftast har de inte lett till någon åtgärd eftersom apoteken kan åberopa beaktansvärda skäl som sedan prövas.

Enligt uppgifter har endast ett vite lagts i dagsläget.

Jag vill fråga socialminister Göran Hägglund:

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta angående förändring av lagstiftningen om företagshemligheter när det gäller bolag som drivs med skattemedel?

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta när det gäller brister i dokumentationen och för att förhindra att fel medicin lämnas ut?

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att garantera att landsbygdens och övrig befolkning i framtiden har tillgång till apotek och livsnödvändiga mediciner i tid?