Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fler utbildningsplatser för tandläkare.
På många håll i landet har det under en lång följd av år rått stor tandläkarbrist och trots olika satsningar och ansträngningar från landstingens sida har Folktandvårdsklinikerna i framförallt skogslän och glesbygd ett flertal vakanser. Problemen ser inte ut att minska.
Tandläkarbristen löser man hjälpligt genom att aktivt arbeta med rekrytering av tandläkare från andra länder i Europa, exempelvis Tyskland och Polen. Men denna ”metod” löser bara problemen temporärt.
Inom några år kommer det dessutom att bli många pensionsavgångar inom tandläkaryrket när 50-talisterna går i pension alternativt går ner i arbetstid. Detta medför i sin tur, att behovet av nya tandläkare kommer att öka väsentligt, och ett stort antal nyrekryteringar kommer att behöva göras inom såväl Folktandvården som när det gäller privattandläkarsidan.
Det kan konstateras, att framförallt många vuxna i dag har svårt att få tandvårdstider vid vissa kliniker på grund av tandläkarbristen, vilket är en mycket olycklig utveckling.
Behovet av tandläkare och utbildningsplatser är i obalans och måste därför ses över, för att vi ska kunna möta rekryteringsbehovet av nya tandläkare inom en snar framtid.
De allra flesta svenskar, såväl unga som äldre, har i dag en god tandhälsa, tack vare goda och uthålliga satsningar på detta område under en mycket lång följd av år. Ett bibehållande av den goda tandhälsa som finns i Sverige är mycket viktigt ur hälsosynpunkt.
Med hänvisning till ovanstående är det av största vikt att regeringen ser över behovet av en utökning av antalet utbildningsplatser för tandläkare vid våra tandläkarhögskolor.