Motion till riksdagen
2012/13:Ub489
av Sven Britton m.fl. (S)

Utbildningsgaranti för unga


S3014

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ett förslag om utbildningsgaranti för unga arbetslösa bör utformas och genomföras.

Motivering

Ett växande antal unga i vårt land såväl som i hela OECD-området fullföljer inte sin grundläggande utbildning. Ofullgångna studier är i hög grad kopplade till kön, etnicitet och klass. Medborgare med bristande grundutbildning är kraftigt överrepresenterade bland långtidsarbetslösa, försörjningsstödsberoende och bland dem som beviljas aktivitetsersättning (f.d. förtidspensionerade). Att låta denna utveckling fortsätta är både ur dessa individers och samhällets synpunkt djupt olyckligt.

Regeringens svar på denna mycket alarmerande utveckling har varit att på kortast möjliga tid och utan att söka komplettera utbildningsdefekterna slussa ut dessa unga på arbetsmarknaden med hjälp av den s.k. jobbgarantin och att i praktiken erbjuda en skattesubventionerad låglönemarknad. Sådan politik bidrar till att öka klyftorna i samhället och blir i längden ett hot mot den sociala sammanhållningen.

Ett sätt att vända denna utveckling vore att införa en utbildningsgaranti för unga under 25 år, något som föreslagits i en nyligen presenterad rapport från TCO ”Utbildningsgaranti– en väg till arbete”. Enligt denna skulle varje kommun etablera ett utbildningscenter som genom ett delvis uppsökande arbete och i samarbete med skolor och andra myndigheter skulle identifiera alla innevånare under 25 år som saknade fullständig gymnasieutbildning. Lågutbildade unga skulle från i första hand arbetsförmedlingar och socialtjänst slussas över till dessa utbildningscentrer för att där göra upp och genomföra en plan för att nå målet full gymnasiekompetens inklusive yrkesutbildande sådan. Planen ska bygga på att ett ömsesidigt ansvar och givet vuxenstudiestöd skulle villkoras mot insatsen inom en given tidsram. Enligt denna TCO-rapport skulle organiserande och genomförande av en sådan utbildningsinsats för 5 000 studieplatser kosta ca 1,5 miljarder.

Ovanstående förslag eller varianter på detta skulle bryta mot den nuvarande arbetsmarknadspolitiken som domineras av kortsiktigt inriktad aktiveringspolitik utan utbildningsinslag. Den ställer större krav på både samhälle och berörda unga och vägleds av insikten att ofullständig grundutbildning utgör ett permanent hinder för den enskildes etablerings- och utvecklingsmöjligheter.

Stockholm den 4 oktober 2012

Sven Britton (S)

Börje Vestlund (S)

Veronica Palm (S)

Arhe Hamednaca (S)

Ylva Johansson (S)

Anders Ygeman (S)