Motion till riksdagen
2012/13:Ub480
av Monica Green m.fl. (S)

Högskolan i Skövde


S3152

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om medel till forskarutbildning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om innovationsverksamheten.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om inrättade innovationskontor.

Motivering

Högskolan i Skövde har samarbeten med andra lärosäten inom områdena teknik, medicin, hälsa, vård och socialt arbete samt inom det humanistisk-samhällsvetenskapliga området. Samarbetena omfattar utbildning på avancerad nivå, utbildning på forskarnivå samt forskning. Högskolan har inrättat tre forskningscentrum inom områdena informationsteknologi, systembiologi och virtuella system. Högskolan saknar dock ännu vetenskapsområde och har inte rätt att examinera forskarstuderande. Forskarutbildning genomförs därför i samarbete med lärosäten som har examinationsrätt.

I likhet med universiteten utgör högskolorna tillväxtmotorer i sina regioner och har stor betydelse för företagandet i sitt omland, inte minst för nyföretagande. Även offentliga verksamheter stärks av kontakterna med högskolemiljön och försörjning av kvalificerad arbetskraft från en närliggande högskola.

Forskningen behöver människor som för ut den. Doktorander och grundutbildningsstudenter som fått undervisning med stark forskningsanknytning är ofta bärarna av forskningsresultaten ut i näringsliv och offentlig sektor. Genom att satsa på en väl utbyggd grund- och forskarutbildning, och genom att uppmuntra till ökad samverkan mellan akademi och näringsliv, får vi ut mer för skattemedlen.

Stöttning till innovationsverksamheten

Högskolan i Skövde strävar efter att koppla samman utbildning, forskning och innovation. Högskolan delar uppfattningen att behovet av att etablera holdingbolag vid samtliga universitet och högskolor behöver ses över. Holdingbolagen behöver knyta an till högskolornas egna strategier. Högskolan i Skövde har behov av att kunna nyttja samma verktyg som övriga lärosäten i processen att nyttiggöra forskningsbaserad kunskap.

Uppdrag till inrättade innovationskontor

Det är även olyckligt att de regionala innovationskontorens roll blir något mera oklar, eftersom nya innovationskontor kommer att inrättas vid Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Luleå tekniska universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Ursprungstanken med innovationskontoren var att de skulle tjäna samtliga lärosäten i en region. Denna tanke förefaller nu bli något mera oklar. Innovationskontorens roll kopplas alltmera tydligt till enskilda lärosäten. Högskolan i Skövde, med sin tillämpade profil, har behov av ytterligare stöd i innovationsprocessen. Därför föreslås att de befintliga innovationskontoren får ett tydligt uppdrag att stötta de lokala innovationsprocesserna vid lärosäten vilka inte har fått sådana innovationskontor. Stödet bör utgöras av tillgång till expertkunskap vilken inte finns att tillgå i de lokala innovationssystemen.

Medel till forskarutbildning

Högskolan i Skövde bedriver sedan 2011 egen forskarutbildning inom det informationsteknologiska området. Under 2011 skrevs tre doktorander in på denna utbildning. Högskolan kommer gradvis att öka antalet egna doktorander inom området, i takt med att de doktorander som för närvarande är inskriva vid andra lärosäten disputerar eller flyttar över till högskolan. Som ett led i att stärka den egna forskarutbildningen kommer högskolan under 2012 att etablera en forskarskola i informationsteknologi med cirka 14 doktorander. Högskolan kommer att delfinansiera denna med i storleksordningen 15 miljoner kronor i samverkan med KK-stiftelsen och omliggande näringsliv, vilka bidrar med lika mycket vardera. Högskolan menar att anslagen för forskning och forskarutbildning skulle behöva ses över, för att underlätta satsningar av denna typ. Bara inom det informationsteknologiska området finansierade högskolan närmare 30 forskarstuderande under 2010, varav 25 inskrivna vid andra svenska lärosäten.

Stockholm den 5 oktober 2012

Monica Green (S)

Urban Ahlin (S)

Patrik Björck (S)

Carina Ohlsson (S)