Motion till riksdagen
2012/13:Ub464
av Jabar Amin m.fl. (MP)

Läromedel


MP1110

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av aktuella och moderna läromedel.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om sponsrade läromedel i skolan.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skollagen ska ange att elever kostnadsfritt ska ha tillgång till läromedel, böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning.

Vikten av aktuella och moderna läromedel

Med framväxten av moderna och digitala läromedel ökar förutsättningarna för interaktivitet, och det ger större utrymme för individualisering i undervisningen. Skolornas inköp av läromedel har dessvärre minskat med 20 procent sedan 2002. Det innebär att skolorna använder sig av gamla läromedel som inte är anpassade efter den gällande läroplanen eller moderna arbetssätt. Förutsättningarna för en meningsfull undervisning som knyter an till elevernas verklighet minskar därmed. Det finns en koppling mellan gamla och ej aktuella läromedel och försämrade kunskapsresultat, enligt en forskningssammanställning om läromedel från 2010.

Aktuella och moderna läromedel är viktigt för kvaliteten i undervisningen och måste bejakas i arbetet med att lyfta kvaliteten i den svenska skolan. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Sponsrade läromedel

Samtidigt som inköpen av läromedel minskar, ökar förekomsten av sponsrade läromedel i skolorna.1 Dessa läromedel är inte kvalitetssäkrade på det sätt som de läromedel som tas fram av skolans profession i samarbete med läromedelsförlagen.

Sponsrat material kan, precis som andra medier, fungera som komplement i skolans undervisning. Olika perspektiv kan synliggöras och bidra till diskussion, debatt och kritiskt granskande. Men detta kan ej ersätta de reguljära läromedel som behövs i skolan. Sveriges elever har rätt till en saklig och allsidig undervisning enligt skollagen. Det är tveksamt om skolorna kan leva upp till den skrivningen i skollagen med nuvarande trend gällande läromedel. Detta måste följas upp nog. Riksdagen bör ge regeringen detta tillkänna.

Förändring av skollagen gällande läromedel

2011 års skollag har en förändrad skrivelse gällande läromedel. När skollagen tidigare fastslog att elever hade rätt till ”böcker, skrivmateriel, verktyg och andra hjälpmedel”, fastställer den nuvarande skollagen endast att eleverna ska ha tillgång till ”böcker och andra läromedel”.

Syftet med skrivningen i den nya skollagen var att ge tillgång till de läromedel och den utrustning som behövs för att ge förutsättningar för alla elever att nå målen, enligt skollagspropositionen, men skrivningen i lagen är i den meningen inte tillräckligt tydlig. Vi föreslår istället att skollagen ska ange att elever kostnadsfritt ska ha tillgång till läromedel, böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 4 oktober 2012

Jabar Amin (MP)

Jan Lindholm (MP)

Annika Lillemets (MP)

Magnus Ehrencrona (MP)

Mats Pertoft (MP)


[1]

På exempelvis www.utbudet.se finns för närvarande material från bland andra Svenskt Näringsliv, Arla, Sandvik, SCA, Svenskt Kärntekniskt Centrum, Sveaskog, fackförbunden Byggnads och IF Metall, Centerpartiets ungdomsförbund, Företagarna, Läkare Utan Gränser och Nordic Sugar. Den sistnämnda organisationen tillhandahåller broschyren Fysisk aktivitet och vikt. Tidigare har www.utbudet.se haft material från exempelvis Lantbrukarnas Riksförbund, energibolagen Eon och Fortum, SAS, Svensk Fågel, Svensk Köttinformation, Svensk Kärnbränslehantering och Astra Zeneca om allt från miljö och ekonomi till etik. Enligt Utbudets hemsida distribuerar företaget varje månad 200 000 exemplar av lektionsmaterial till fler än 58 000 lärare. Utöver tryckt material erbjuds även sådant som kostnadsfria föreläsningar. Ett exempel är ”Det har blivit bättre”, en föreläsning om nationalekonomi för gymnasiet av Näringslivets Ekonomifakta, som ägs av Svenskt Näringsliv.