Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att alla gymnasieutbildningar ska ge grundläggande högskolebehörighet utan aktivt sökande från eleverna.
Under den förra gymnasieskolan var alla gymnasielever som läste yrkesprogram tvungna att läsa även de ämnen som gav grundläggande högskolebehörighet. I och med den nya gymnasiereformen är detta borta. Nu har pendeln svängt. Nu för tiden får ingen gymnasieelev som läser yrkesprogram grundläggande högskolebehörighet om eleven själv inte gör ett medvetet val och kräver att läsa och får de ämnen som ge grundläggande högskolebehörighet. Detta är alltså en förflyttning från den ena ytterligheten till den andra.
Den förra modellen passade inte de skoltrötta eleverna eller elever som medvetet ville läsa till något yrke bortkopplat från högskolestudier. Den nya modellen riskerar att inte ge alla gymnasieelever möjlighet att läsa vidare utan att aktivt och konsekvent begära detta, vilket inte är så lätt alla gånger.
Dessutom har det lett till färre ansökningar till yrkesprogrammen, vilket är ytterst beklagligt.
En bättre modell vore att se till att alla program kan leda till grundläggande högskolebehörighet, men att eleven får rätt till att välja bort de ämnen som leder till högskolebehörigheten om eleven ifråga själv vill det. En sådan modell förpliktigar alla gymnasieskolor att ha en sådan beredskap. Nuvarande ordning är att eleven aktivt ska be om det för att få detta. Dessutom måste många elever läsa ett utökat program om de vill ha grundläggande högskolebehörighet.
Exempelvis kan elever på barn- och fritidsprogrammet få grundläggande högskolebehörighet endast om skolan erbjuder svenska 3 och svenska som andraspråk 3 som programfördjupning. För att eleverna på bygg- och anläggningsprogrammet ska uppnå grundläggande högskolebehörighet måste de läsa utökat program med 100 poäng. För att eleverna på el- och energiprogrammet ska uppnå grundläggande högskolebehörighet förutsätts att skolan erbjuder engelska 6 som programfördjupning. För elever på fordons- och transportprogrammet måste skolan erbjuda svenska 2 och 3 samt svenska som andraspråk 2 och 3 som individuellt val. Dessutom måste skolan erbjuda engelska 6 som individuellt val. Vad händer om skolan inte gör det?
Således föreslår jag att alla gymnasieutbildningar ska kunna ge grundläggande högskolebehörighet utan aktivt sökande från eleverna.