Motion till riksdagen
2012/13:Ub459
av Annika Lillemets (MP)

Stärk högre utbildning på distans


MP2513

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att vidta åtgärder för att stärka den högre utbildningen på distans.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att vidta åtgärder för att ta till vara den moderna tekniken i högre utbildning.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att komplettera den digitala agendan med högre utbildning.

Bakgrund

Globalisering och teknikutveckling gör att allt fler samhällssektorer flyttar ut på internet. Informationssamhället har fört med sig många positiva förändringar. Sverige är dessutom ett av de länder i världen som har den mest teknikvänliga befolkningen, delvis på grund av målmedvetna satsningar från svenska regeringar.

Kvaliteten i den högre utbildningen är avgörande för att Sverige inte ska halka efter internationellt. Länder som USA har under lång tid lagt stora resurser på utbildning och forskning, men vi ser nu också att länder som Kina, Malaysia och Sydkorea ökar sina investeringar i högre utbildning. Varje år utexamineras exempelvis 400 000 ingenjörer i Kina. Flera länder, bland andra USA och Indien, satsar stort på nätstudier. I Indien förväntas antalet studenter öka till 40 miljoner och andelen nätstudenter till 40 procent år 2020. Sverige måste förhålla sig till denna situation.

Både svensk och internationell statistik visar att framtidens utbildning alltmer kommer att ske i form av nätutbildningar. En växande andel studenter väljer i dag att studera genom nätutbildningar eller distansutbildningar. Mellan 2002/03 och 2008/09 ökade antalet svenska nätstudenter från 20 000 till 40 000 helårsstudenter. I dag läser 80 000 studenter hela eller delar av sin högskoleutbildning på nätet, vilket motsvarar 14 procent av helårsstudenterna. Svenska högskolor erbjuder årligen omkring 3 500 fristående kurser, 90 yrkesexamensprogram och 130 generella program på nätet.

Det är viktigt att se över hur möjligheten till högre distansutbildningen kan förbättras. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna som sin mening.

Den moderna teknikens möjligheter bör bättre tas till vara i högre utbildning. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna som sin mening.

Förslag på åtgärder för att uppfylla detta finns bland annat i rapporten Lär från nätet! av tre högskolerektorer.

Mot denna bakgrund föreslår jag också att högre utbildning lyfts in i den digitala agendan. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna som sin mening.

Stockholm den 4 oktober 2012

Annika Lillemets (MP)