Motion till riksdagen
2012/13:Ub416
av Ingela Nylund Watz (S)

Utveckla en nationell strategi för slöjdämnet


S3186

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om slöjdämnets betydelse i samhället.

Motivering

Enligt uppgifter från Skolverket från 2009/10 saknade i snitt var fjärde person som undervisade i slöjd en pedagogisk högskoleexamen. För Stockholms län var situationen vid samma tid enligt SCB den att endast 59 % av trä- och metallslöjdslärarna och 67 % av textillärarna saknade sådan examen.

Trots att behovet av lärare är stort och att stora pensionsavgångar väntar har slöjdlärarutbildningarna vid lärosätena i Stockholm, Uppsala och Borås lagts ned under senare år. Antalet utexaminerade lärare de senaste åren motsvarar inte tillnärmelsevis det behov som Skolverket redovisade 2008. De beräkningarna pekade på ett behov av att utexaminera ca 350 lärare i slöjd/år mellan 2013 och 2022.

Vid höstterminens antagning 2012 har ca 150 studenter antagits till de utbildningar som finns kvar vid universiteten i Linköping, Umeå och Göteborg. Därutöver har Konstfack i Stockholm aviserat att man har för avsikt att anta nya studenter fr o m 2013 inom ramen för bildlärarutbildningen. Den låga volymen innebär självfallet att det behov som Skolverket definierat inte alls uppnås. Det är ett förhållande som ytterligare befästs mot bakgrund av att det inte kan antas att samtliga studenter fullföljer sin utbildning.

För att inte riskera en situation där andelen pedagogiskt utbildade slöjdlärare minskar ytterligare bör kraftfulla åtgärder vidtas. Det behövs en nationell strategi för att säkerställa att slöjdämnet även i fortsättningen kan bidra till att utveckla elevernas manuella och intellektuella förmåga. Obehöriga slöjdlärare måste ges möjligheten att få kompletterande utbildningsinsatser. Staten måste bevaka konsekvenserna för slöjdämnet med anledning av den nya lärarutbildningen. Ett förslag som presenterades i SOU 2008:109 om att inrätta ett nationellt centrum för slöjddidaktik bör övervägas. Ett sådant centrum skulle kunna bidra till att säkra undervisningens kvalitet genom forskning, kompetensutveckling och rådgivning.

Stockholm den 4 oktober 2012

Ingela Nylund Watz (S)