Motion till riksdagen
2012/13:Ub405
av Roza Güclü Hedin och Peter Hultqvist (S)

En förskola med god kvalitet och goda resurser


S3104

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att kvaliteten i förskolan ska säkerställas genom en kvalitetslag.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över hur kommunerna ges förutsättningar att tillhandahålla en förskola med barngrupper vars storlek är anpassad efter barnens behov.

Motivering

Utvecklingen av antalet barn i förskolegrupperna inger oro. Ansvaret för barngruppernas storlek ligger hos kommunerna och idag finns ingen reglering av hur många barn en förskolegrupp maximalt får ha. Förr reglerades barngruppernas storlek av Socialstyrelsen som rekommenderade max 10 barn i de yngre grupperna, max 15 för de äldre. Idag är de reglerna borta och en färsk rapport från Skolverket visar att barngrupperna i förskolan fortsätter växa. Förskolegrupperna i åldern 3–5 år har idag ofta en storlek på ca 21–23 barn och på en del förskolor är grupperna så stora som 24–25 barn. Grupper för barn 1–2 år har ofta ett barnantal på 14–15 men på en del håll 18 barn/grupp.

Det är oacceptabelt med så stora grupper av små barn då varje barns behov av vuxenkontakt blir mycket svår att tillgodose. Belastningen på personalen leder också till sjukskrivningar, vilket i sin tur leder till ett större behov av vikarier och detta i sin tur drabbar återigen barnen då det är många nya kontakter som måste tas. Barnen behöver kontinuitet och trygghet och stabila relationer för att må bra och utvecklas väl.

Den samlade internationella forskningen visar samstämt att gruppstorleken har stor betydelse för verksamheten. Att med dagens forskning exakt fastställa antalet barn är svårt, men att utifrån pedagogik, uppföljning och resultat minska barngrupper i förskolan är av vikt.

För att ge våra barn en möjlighet till att utvecklas som starka och kreativa individer krävs att vi ser över och möjliggör för förskolan att följa läroplanen. Det är också viktigt att förskolans kvalitet förstärks och säkerställs genom tydliga kvalitetskrav och noggrann uppföljning av att dessa krav uppfylls.

Stockholm den 4 oktober 2012

Roza Güclü Hedin (S)

Peter Hultqvist (S)