Motion till riksdagen
2012/13:Ub402
av Monica Green m.fl. (S)

Högre utbildning i Västsverige


S3188

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om högre utbildning i Västsverige.

Motivering

Sverige ska vara en ledande kunskaps- och forskningsnation. De människor och länder som är bäst förberedda att möta den allt snabbare globaliseringen kommer att kunna hävda sig bättre i framtiden. För att stå starka i framtiden måste Sverige konkurrera med hög kompetens och goda arbetsvillkor – inte med låga löner. Utbildning och forskning har därför central betydelse för välfärdens tillväxt och utveckling. Satsningar på utbildning på alla nivåer bryter väg för en modern kunskapsskola för alla. Kunskap ska vara Sveriges främsta konkurrensfördel. För att nå dit måste vi öka investeringarna i högre utbildning och öka samverkan mellan stat, näringsliv, fackliga organisationer, universitet och högskolor.

Den internationella lågkonjunkturen och den ekonomiska krisen i Europa har drabbat Sverige och svensk industri med full kraft. Västsverige är särskilt utsatt. För att stärka den svenska konkurrenskraften och utvecklingsarbetet inom industri och andra näringslivsgrenar behövs en fortsatt utbyggnad av regionala utvecklingscentrum. Det finns idag flera framgångsrika sådana, där högskolor, företag, region och kommuner arbetar tillsammans för att skapa förutsättningar för företags- och produktutveckling.

Västsverige har flera kända universitet och högskolor, som Högskolan i Skövde, Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, Karlstads universitet och högskolorna i Borås, i Väst och i Halmstad. Vid dessa institut finns såväl traditionella som unika utbildningar inom ett stort antal områden, ofta med ett unikt tvärvetenskapligt innehåll. Högskolorna fungerar även som samarbetspartner för det västsvenska näringslivet som behöver välutbildad arbetskraft för att kunna konkurrera på såväl den nationella som den internationella marknaden. Då man utvecklar och förstärker samarbetet mellan högskolor och universitet utvecklar man kunskaper och kompetens som blir till nytta såväl nationellt som för den västsvenska regionen.

Det behövs en fortsatt satsning i Västsverige på forskning och utvecklingsarbete. Inte minst gäller det fordons- och skogsindustrin. Satsningen på Produktion i Väst, ett samarbete mellan högskolorna i Göteborg, Jönköping, Skövde och Trollhättan/Uddevalla, är ett bra initiativ som tagits för att kraftsamla kring utvecklingen av industriell produktion. Likaså företagskluster som The Paper Province som tillsammans med Karlstads universitet framgångsrikt har arbetat för teknikutveckling och nya jobb inom pappers- och massaindustri. Dessa samarbeten måste få fortsatt stöd för att ytterligare kunna utveckla näringslivet i regionen, inte minst när det gäller små och medelstora företag. Vår vision är att samarbete mellan industri och akademi ska stärka konkurrenskraft, tillväxt och kunskapsutveckling i Västsverige.

Miljöteknikutvecklingen inom fordonsindustrin i Västsverige är ett av de arbeten som bedrivs för att skapa arbete och tillväxt, men även för att skapa ett mer miljövänligt samhälle. Det är angeläget och önskvärt att Västsverige ges möjligheter att ur ett nationellt perspektiv samla kunskaper och erfarenheter för att utveckla alternativa miljövänliga bränslen och annan miljövänlig teknik. Närheten och samarbetet mellan näringslivet och högskolor och universitet i regionen är nödvändigt när det gäller utvecklingen av fordonsindustrin.

Högskolan i Skövde är ledande på dataspelsutveckling och är Sveriges spelcentrum, studenter från dataspelsutbildningar tar pris i nationella och internationella tävlingar. Inom naturområdet får eleverna kunskaper som kan leda till framtidens medicinska lösningar. Nu planeras nystart av programmet avancerade specialistsjuksköterskor inom primärvården med rätt att förskriva läkemedel. Det är viktigt att regionen tar nya steg för att skapa nya utbildningar, och därmed en mer modern arbetsmarknad i regionen.

Entreprenörskap och innovation har av tradition varit ett kännetecken för Högskolan i Halmstad, där nytänkande har genomsyrat all utbildning och forskning. Innovationer handlar inte bara om ny teknik och nya produkter utan också om nya tjänster och arbetssätt. Högskolan i Borås strävar att bli landets första professionsuniversitet med målet att föra samman och vidareutveckla den vetenskapliga kunskap som kännetecknar akademin och den förtrogenhetskunskap som finns i yrkeslivet.

Tillsammans med Karlstads universitets världsledande forskning inom tjänstesektorn har Västsverige stora förutsättningar för att skapa nya jobb i framtiden. Vi har en unik sammansättning för att industri- och tjänstesektorn genom forskning och utbildning kan utvecklas miljösmart, långsiktigt och framgångsrikt. De regionala högskolorna och universiteten är därmed oerhört viktiga för den regionala tillväxten.

Den sociala snedrekryteringen är fortfarande stark inom det svenska utbildningssystemet. Det är framför allt klassbakgrund, men även ålder, kön, etnicitet och bostadsort, som påverkar människors val att studera vidare.

För att bryta den sociala snedrekryteringen behövs de regionala högskolorna. Högskolan ska vara till för alla medborgare, och för att nå vårt mål med att Sverige ska vara en ledande kunskaps- och forskningsnation är det av stor vikt att utbildning och forskning kommer alla till del. Utbildning är viktig för samhället men också för den enskilda individen då dagens arbetsmarknad kräver ny utbildning och fortbildning genom hela livet.

De regionala högskolorna ser dessutom ofta till att vidareutbilda människor som redan är i arbetslivet. I en rörlig arbetsmarknad spelar högskolor en viktig roll för dem som förlorat sitt arbete eller har problem med arbetsrelaterade skador. Möjligheten att kunna utbilda sig ger förutsättningar för nya yrkeskarriärer och en större matchning mot arbetsmarknaden. Samhället måste vara rustat för att människor ska kunna utbilda sig och ta de jobb som finns. Att gå från vårdbiträde till sjuksköterska eller från snickare till byggingenjör underlättar oerhört om man kan vara kvar på sin hemort för att studera, inte minst för de personer med familj och barn som studerar vidare i vuxen ålder.

Stockholm den 4 oktober 2012

Monica Green (S)

Berit Högman (S)

Kenneth G Forslund (S)

Jörgen Hellman (S)

Jennie Nilsson (S)

Phia Andersson (S)

Shadiye Heydari (S)