Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skapa valfrihet inom vuxenutbildningen.
Valfrihetsreformerna i skolan har varit efterlängtade och framgångsrika. 300 000 barn och ungdomar går idag i olika fristående alternativ i förskolan, grundskolan och gymnasiet. Några tusen olika enheter existerar idag enbart därför att de är valda av barn, elever och deras föräldrar.
Valfriheten och mångfalden har lett till att fler barn och ungdomar kommer till sin rätt. Fler kan hitta en skola, en pedagogik och en inriktning som passar de egna behoven och förutsättningarna. Valfriheten ger en möjlighet att välja till det man tycker fungerar bra, men också en möjlighet att välja bort det man inte tycker är bra. Det ger makt åt medborgarna att påverka innehåll och inriktning, vilket är bra.
Valfrihetsreformerna har bidragit till en positiv utveckling av skolan. Pedagogiken har utvecklats, mindre bra skolor har antingen förbättrats eller tvingats lägga ned. Engagerade rektorer och lärare har fått möjlighet att starta nya skolor, och arbetsmarknaden har vidgats för lärare och annan skolpersonal.
Tyvärr tar valfriheten i skolan slut när man blir myndig. Möjligheten att välja anordnare inom vuxenutbildningen och sfi finns inte i mer än ett fåtal kommuner. I stället har kommunen obegränsad makt att hänvisa de studerande till det alternativ kommunen tycker är bäst. Dagens ordning är inte tillfredsställande. Självklart bör vuxna och myndiga personer få välja var och hur de ska studera inom komvux. Det skulle dessutom vara önskvärt att ha en bättre samverkan mellan kommuner som ger komvux-anordnarna ett större underlag att bedriva verksamhet, vilket gör att även smala kurser kan komma till stånd. Mot bakgrund av ovanstående anser vi att riksdagen bör tillkännage för regeringen att ett initiativ bör tas för en ökad valfrihet inom frivux och bättre samverkan mellan kommuner.